Ruiterfitness


Bij het beoefenen van ruiterfitness train je de spieren die je gebruikt bij het paardrijden. Het is niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor je paard heel belangrijk dat die spieren op de juiste manier getraind zijn en dat jouw lichaam in goede balans is. Je paard voelt haarfijn aan hoe jij in je vel, oftewel in het zadel zit. Door ruiterfitness training te volgen kom je met recht goed in het zadel te zitten. Natuurlijk train je je zithouding ook tijdens het paardrijden, maar met de juiste aanvullende oefeningen is er altijd ruimte voor verbetering.

Kennismaken

Fitness voor ruiters


Naast het paardrijden is een ander sport zoals yoga  of pilates erg populair bij ruiters. Deze sporten bevorderen je lenigheid en je stabiliteit. Het spreekt voor zich dat dit heel essentieel is bij het paardrijden. Door deze techniek voel je je paard goed aan. Zo kun je je goed aanpassen aan de bewegingen van je paard.

Bij ruiterfitness werken we aan de volgende punten:

 

  • Symmetrie: tweezijdige belasting van je lichaam.
  • Balans: versterken van je spieren waardoor je ook weer die symmetrie zal bereiken.
  • Conditie: oefeningen waarbij je conditie omhoog gaat maar waarbij je ook leert om snel te schakelen, bijvoorbeeld de tempowisselingen die je tijdens het paardrijden toepast.

Waarom ruiterfitness?


De voordelen boven gewoon fitness op een rij voor zowel het rijden als stalwerkzaamheden ::

  • Spierkracht, met name de bekkenspieren, beenspieren, rug- en buikspieren.
  • Coördinatie, je spieren gericht aan leren spannen om je paard gedoseerd te kunnen helpen.
  • Balans, goed in evenwicht op je paard leren zitten.
  • Lenigheid, met soepele spieren kun je de bewegingen van je paard makkelijker volgen.

Tijdens de trainingen maken we gebruik van diverse materialen. Denk hierbij aan kleine ballen, grote zitballen, matten om oefeningen op de grond te doen. We werken ook aan het verbeteren van de ademhaling.

Een veel voorkomend probleem bij ruiters en amazones die ook de stalwerkzaamheden uitvoeren is last van de rug door bijvoorbeeld het mesten of ander klussen. Wij kunnen je ook hierbij helpen dat je sterker wordt in het lichaam ook om blessures te voorkomen in zowel het rijden als op stal.

Al deze oefeningen kan je, als je ze eenmaal onder knie hebt, ook heel eenvoudig thuis uitvoeren.

Ben jij klaar voor ruiterfitness?

Nu ben je zover om alles wat je bij ruiterfitness op de grond geleerd hebt, op je paard uit te voeren. Toch is dat nog wel even een ander verhaal. Op de grond is je concentratievermogen groter, omdat er geen onverwachte bewegingen van je paard op je afkomen. Maar dat zal na verloop van tijd, en veel oefenen, steeds beter gaan.

Ruiterfitness is ook heel geschikt na een blessure. Hiermee bouw je in no time je conditie weer op! Kijk naast ruiterfitness ook eens naar ons speciale ruiter voedingsplan!

Ruiter voedingsplan

Werk met ruiterfitness aan conditie, balans en symmetrie en ga voor goud!

Maak een afspraak